Akupunktur

Akupunktur får deg i balanse

Akupunktur er en alternativ behandlingsform, og effekten er derfor aldri blitt bevist til å være ensidig positiv eller negativ. Akupunkter er mer enn tusen år gammel kinesisk behandlingsform, som ofte blir utført med nåler, som blir satt inn i kroppens såkalte akupunkter. Akupunktur er basert på en kinesisk teori om att menneskets kropp har energibaner. De kalles meridianer. Når man stikker inn lange, tynne nåler i akupunktene i disse energibaner eller meridianer, da mener akupunktøren å ha mulighet for å regulere energinivåene ulike plasser i den menneskelige kroppen. I
I Danmark er akupunktur ikke en absolutt anerkjent behandlingsform, da det ikke har vært mulig å dokumentere for helbredelseseffekten ennå. Men likevel er det mer vanlig att danske doktorer henviser deres pasienter til akupunktur, og det er da også lovlig for innlagte pasienter på hospitalet å få en akupunktør på besøk og gjøre akupunktur på sykehuset. Det finnes også praktiserende doktorer som utfører akupunktur slik noen jordmødre er flinke på att utføre den kinesiske disiplinen og titt bruker den til å minske smerter ved fødsler.

Akupunktur er blitt mer vanlig koblet sammen med graviditet og behandling av migrene.

Det er tendens til fler positive resultater når akupunktur brukes til å lindre smerter i rygg og bekkenet hos gravide, og også mot migrene viser akupunktur seg å være ganske effektiv.
Alternative behandlere som tilbyr akupunktur bruker typisk akupunkturen som noe ekstra til en annen behandling, der alternativ- og naturmedisin gjort på urter og kosttilskudd også inngår.

Varianter av akupunktur

Det finnes da også akupunktur uten nåler. Da hetter det akupressur. Det finnes ulike varianter av akupunktur, men til felles har de alle å ta utgangspunkt i teoriene om meridianene.
Akupressur er uten nåler, og behandleren trykker i stedet med fingrene sine på punktene der energinivåene ligger.

Det finnes også en variant av akupunktur der utføres sammen med andre typer av soneterapi.

Det finnes elektroakupunktur og laserakupunktur, som er mer moderne varianter av den gamle kinesiske tradisjon. Til elektroakupunktur brukes der en svak strøm til å stimulere de punktene, man ønsker skal komme i balanse. Ved laserakupunktur bruker doktoren en tynn laserstråle i stedet for en nål til å trykke ned på punktene, og denne metoden er perfekt til de som er redde for nåler.

Til en ’’moxibustion’’ brukes der blader fra en burot. Med denne spesielle metoden tenner behandleren ild til bladene, som han har formet som kjegler og varmer opp akupunkterne med den røkte ilden.

To andre former for akupunktur er akupunktur for ørene og triggerpunktakupunktur, der nåler inngår i behandlingen, men hvor utgangspunktet ikke er likt de tidligere nevnte metoder. Ved øreakupunktur settes alle nålene inn i det ytre øret, der det hevdes att det finnes 200 punkter. Alle disse punktene er forbunnet til resten av kroppen, mener man. Til triggerakupunktur stikker man i nålene i de såkalte triggerpunkter i musklene, som er grunnen til smerter i enten den konkrete muskel eller andre muskler, som er forbundet til muskelen med triggerpunktet.